SALON.cz

Salon na London Fashion Weeku S/S 2013

Skoro rok bydlím v Anglii a déle než rok přispívám do internetového magazínu Salon.cz.

Proto jsem se jednoho dne domluvily s Magdou (šéfredaktorkou, které tímto také děkuji za veškerou pomoc), že když už tady bydlím, tak by bylo dobré si splnit jeden z mých snů a navštívit londýnský fashion week. To jsme obě dopředu netušily, jak to bude komplikované. Ale stálo to za to!

Jak se dostat na slavný londýnský týden módy?

Především musíte pracovat pro časopis, internetový magazín, být blogger nebo fotograf. Ze začátku to vypadá jako naprostá banalita, ale bohužel to tak není. Tři měsíce před začátkem této akce si musíte zažádat o akreditaci na internetových stránkách festivalu. Nejdřív jsem si myslela, že je to vše, jsem zaregistrovaná a můžu se za tři měsíce těšit na přehlídky, avšak bohužel.

Dalším úkolem je vyhledat si jednotlivá jména designerů a zkontaktovat jejich asistenty, aby vám zaslali pozvánku na přehlídku. Tady vznikl další háček. Musíte mít londýnskou adresu nebo alespoň adresu hotelu, kde budete v Londýně pobývat v době módního týdne. Nejsou ochotni vám poslat pozvánku prostřednictvím emailu. Odeslala jsem celkem 40 emailů. Z toho mi polovina napsala, že jsou právě na dovolené a mám je kontaktovat později. Když je však zkontaktujete později, tak se neozvou. Ti kteří se ozvou, jako se stalo u přehlídky Topshop, tak už bylo pozdě a pozvánka nedorazila včas domů. Pokud se nejmenujete Anna Dello Russo, tak vás přední značky jako Burberry nebo Moschino odmítnou. Ale vše není tak černé jak se zdá, pár asistentů vám přece jenom s radostí pozvánku zašlou.

I přesto všechno jsem se na LONDON FASHION WEEK dostala!

Pokud se díváte na fotky a myslíte si, že jsou zkreslené, tak se mýlíte. Přesvědčila jsem se na vlastní oči, že je to opravdu ten nejlepší týden ve světě módy. První tlukot srdce nastal, když jsem vstoupila do nádvoří Somerset domu, kde se LFW konal. Všude přítomní fotografové, kameramani, blogeři a spousta známých lidí vám vytvoří úsměv na tváři. Nemusíte ani promluvit, stačí se rozhlédnout a zjistíte, že všichni přítomní milují módu stejně jako vy.

První důlěžitá věc, choďte dřív. Důvod? pár desítek minut se zdržíte při registraci, abyste dostala svůj průkaz. I já měla svůj se svým jménem a hrdě jsem si ho pověsila na krk. Poté se odeberete vystát frontu na přehlídku. Ve frontě jsem čekala více než 30minut, což mě vůbec nevadilo a poté nás ochranka pustila dovnitř, kde se konala přehlídka Caroline Charles. Všichni jsme usedli na svá místa, zavřeli se dveře, rozsvítila se světla a přehlídka mohla začít. Samozřejmě s menším časovým zpoždením, jak už to na přehlídkách bývá.

Přehlídka začala na vysoké úrovni s výběrem elagantního až retro stylu plavek, které měly tropický nádech (pozn. tato část přehlídky se mi líbila nejvíce). V další části přehlídky byla k vidění klasická barevná saka z 60.let. V návaznosti na tento styl se také předváděly dlouhé sukně a palazzo kalhoty. Finále bylo zakončeno letními šaty s velkým kloboukem.

Caroline se pro jarní sezonu 2013 nechala inspirovat Latinskou Amerikou a svoji kolekci popisuje jako „změť barev a tisku.“ Celou přehlídku si můžete prohlédnout na zde.

Po přehlídce jsem se šla podívat do místních showroomů, které jsou součástí Somerset domu. Bylo to užasné, tolik designerů na jednom místě, všichni se chovali velmi mile, rozdávali vizitky atd. Jak už to v showroomech bývá, jako pohoštění bylo pití a malý zákusek v podobě makarónků.

Skvělá byla výstava Minnie Mouse kousků, které jsou od 23. září k zakoupení na ebay.com, tak to nepropásněte. Dále jsem viděla užasné šaty, které navrhl Tom Ford. Značka Marylin, která měla velmi dobře propracované kostýmky v kobaltově modré barvě nebo showroom značky Sister by Sibling. Milovnice šperků a bot si také přišly na své. V showroomech jsem se zdržela asi hodinu a půl a poté jsem se odebrala ven, kde byla k vidění opět hodně modelů, a to přímo na návštěvnících fashion weeku. Princip je jednoduchý. Lidé fotí vás a vy zase je. I já jsem pro vás nafotila pár zajímavách lidí, tak doufám, že se vám outfity budou líbit.

Londýnský fashion week si nenechalo ujít spousta známých blogerů, mezi které patří Chiarra , AndyAnouska a další…

Jsem štastná, že jsem se mohla díky Salonu.cz zůčastnit londýnského fashion weeku. Rozhodně si nenechám ujít ten další, který se koná již za půl roku a pevně doufám, že se mi podaří získat více pozvánek na jednotlivé přehlídky.

naše redaktorka Jitka Mertová na LFW naše redaktorka Jitka Mertová na LFW návštěvnice LFW návštěvníci LFW návštěvníci LFW návštěvníci LFW návštěvníci LFW návštěvníci LFW s kamarádkou Evou před budovou Somerset House showroom Sister by Sibling výstava šatů, které navrhl Tom Ford

Mohlo by vás zajímat: